En dag i Berwaldhallen

digitalradioI går så var jag och två kollegor i Berwaldhallen för att få lite mer kött på benen kring övergången från analog till digital marksänd radio.

Vi är remissinstans och det har fallit på mig att skriva ett remissvar. Det passar ju väldigt bra eftersom just radio ju är ett av mina stora privata intressen.

Under dagen så fick vi dels en dragning av Nina Wormbs som är den som gjort utredningen och den föreslagna planen för övergång. Målet är att man ska kunna släcka ner det nuvarande FM-nätet senast 2022 förutsatt att 99,8% av befolkningen har täckning av den nya tekniken.

Vi fick också höra cheferna för Sveriges Radio, SBS Discovery och MTG Radio om deras tankar kring övergången till digital radio. De är väldigt samstämmiga och verkar alla väldigt taggade på att dra igång. Det enda som fattas är det politiska beslutet.

Det som är riktigt intressant med digitalradio är att man ökar utbudet av kanaler enormt. Totalt kommer det gå att köra cirka 60 radiokanaler i nätet och det är mycket mer än vad som får plats på FM-bandet idag. Dessutom kommer kostnaderna för utsändning att bli mycket billigare vilket gör det möjligt för fler att komma ut och sända. SBS och MGT har ju idag en nästan total dominans på den komersiella radion och det är inte nyttigt. Förhoppningsvis kan fler aktörer komma igång och framförallt hoppas jag på mer nichad radio. Det blir nog också lättare för nya aktörer att få ekonimisk bäring på sina kanaler när man kan sända rikstäckande.

Man funderar på hur man ska göra med närradion, en idé är att den under överskådlig tid ska stanna på FM-bandet, något som jag tycker låter som en dålig idé. Ett annat alternativ som det pratas om är att kanske öppna möjligheten för community radio på ett mer rikstäckande plan. Närradion är ju idag en lokal föreningsradio men föreningar är ju inte alltid lokala och det finns andra sammanslutningar som skulle vilja kunna sända över hela landet. Jag hoppas ju på att även ideella webbstationer som Soundic Radio ska kunna hitta en plats och få vara med i DAB+.

Vi fick också höra om exemplet Norge. Norge är ju före oss och det finns mycket att lära av övergången i Norge när vi gör det i Sverige.

Det var en mycket intressant dag och jag hoppas verkligen på att det politiska beslutet fattas så att branchen kan komma igång med digital marksänd radio.

Ur vårt perspektiv, jobbets alltså, är det framförallt tillgängligheten när det gäller själva radioapparaterna som vi kommer fokusera på. Vi vill naturligtvis att de ska vara så användbara som möjligt för personer med synnedsättning.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “En dag i Berwaldhallen”

  1. Hela arrangemanget i Berwaldhallen var tyvärr riggat så att i stort sett bara förespråkare för DAB fick komma till tals. Detta är allvarligt eftersom det förekom åtskilliga lögner och desinformation särskilt från de tre radiochefernas sida. Det som berättas om DAB och FM är helt enkelt inte sant. Det är tråkigt om du blir lurad så här. DAB är ett från 90-talet föråldrat system som endast kommer att gynna de riktigt stora radiobolagen på bekostnad av lokal kommersiell radio och närradio. Föreslår ett besök på nyhetssajten Digitalradio Sverige FM, som berättar allt det som inte SR-MTG-SBS och Teracom vill berätta. T.ex. vad SBS Discovery i Danmark tycker om DAB. Staffan Rosell verkar inte veta hans kollegor där tycker ;-)

   • Hej!
    Det vore nog synd att kalla arrangemanget för riggat. Det var SR, MTG och SBS som bjöd in till det och då får man ju förstå att de i första hand kommer prata om sin sida av saken och hur de ser på DAB+. Jag känner mig inte lurad, jag har läst utredningen och jag har goda kunskaper både vad gäller FM och DAB och hur teknikerna fungerar. FM-bandet ser ju ut som det gör och där går ju inte heller att trycka in hur mycket trafik som helst.

    (Jag har tittat på Digitalradio Sverige, men den är ju å andra sidan rätt så vinklad åt andra hållet…)