iOS 8 med många bra nyheter för synsvaga

IMG_0098Om man är gravt synskadad men ser så pass bra att man kan och vill använda skärmen har inte iPhone varit ett förstahandsval. Inte bara för en skärm på 4″ utan även för att hjälpmedelsfunktionerna när det gäller förstoring har varit bristfälliga. Väldigt mycket av dessa bekymmer har Apple fixat till och flera av dem i och med iOS 8.

Det man först märker är att Apples funktion Dynamic Type har fått ett betydligt större genomslag i systemet. Dynamic type låter användaren ställa in textstorlek i inställningsappen i iOS och det får sedan effekt i många av systemets applikationer. Nytt från iOS 8 är att det också får genomslag i notiscenter och på låsskärmen. Fortfarande stödjer dock inte AppStore-appen Dynamic type vilket är mycket märkligt.

När man släppte iOS 7 fick man mycket kritik för att det var för dåliga kontraster i det nya användargränssnittet. Apple gjorde vissa förbättringar men ändå blev det aldrig riktigt bra. Nu har man fixat till problemen väldigt mycket mer. Det är mycket tydligare och lättare att se i exempelvis Mail-appen.

Även förstoringen har tagit flera kliv framåt. Det nya förstoringsfönstret, som blir som ett litet förstoringsglas man drar omkring på skärmen fungerar väldigt bra. Det går snabbt och smidigt att använda. Att man dessutom kan välja bort att tangentbordet förstoras är en bra funktion.

Om en vecka släpper Apple sina nya mobiler och jag ska köpa en. Jag kommer köpa en iPhone 6 plus för den större skärmens skull. Jag har dock varit lite orolig att den större skärmen skulle utnyttjas för att skapa mer innehåll och inte ge några vinster i större text och så vidare. Det visar sig dock att oron är obefogad då Apple har tänkt på sådana som mig. I iPhone 6 plus finns funktionen ”Display zoom”. Den fuktionen gör att telefonen emulerar en iPhone 5 mot apparna och skalar upp dem. Appen tror alltså att den visar innehållet för en iPhone 5 och därmed blir innehållet större. Perfekt!

Jag är positivt överraskad av iOS 8 och hoppas även bli nöjd med iPhone 6 plus. Aplle har inte gett upp tillgänglighet – även om det var rätt mycket VoiceOver-buggar som överlevde ut i skarp version, men de blir förhoppningsvis snabbt rättade.

Dela i Sociala medier