SightCity 2012

Perkins Smart Brailler
Perkins Smart Brailler, punktskriftsmaskin med display.
Foto: joche.se

Den 23-25 maj hölls mässan SightCity i Frankfurt, Tyskland. Det är en mässa för synhjälpmedel där dels världens flesta leverantörer ställer ut och dessutom vädligt många lokala tyska företag. Mässan är en blandning av branchmässa där vi som dealers får chans att träffa våra leverantörer men också en mässa för slutanvändarna, det man ibland i Sverige kallar för brukarna, det vill säga inte de som betalar hjälpmedlen, utan de som använder dem. Från mitt jobb var vi en delegation på tre personer som besökte mässan.

Det var intensiva dagar i Tyskland med många möten och träffar med leverantörer, konkurrenter och kollegor. Tittar på nya hjälpmedel blev det också, bland annat en ny punktdisplay från tyska Handy Tech kallad Basic Braille. En annan intressant produkt på punktsidan var Smart Brailler från Perkins. Det är en klassiskt manuell punktskrivmaskin som försetts med display och talinterface. Detta i syfte att kunna användas vid inlärning av punktskrift. En riktigt smart och innovativ lösning.

DaVinci
DaVinci från Enhanced Vision

På förstoringskamerasidan var nog den största nyheten en kamera som heter DaVinci från amerikanska Enhanced Vision. Det är en ”läs-TV” och förstoringskamera i ett som dessutom har funktioner för OCR, det vill säga textbehandling. Den text man ser på skärmen kan skannas och man kan få den uppläst av talsyntes. Allt detta dessutom till ett faktiskt mycket attraktivt pris. Det är ju alltid svårt att veta hur en ny produkt kommer tas emot, framförallt av de som betalar hjälpmedlen, men denna är både snygg, smart och fylld med funktioner.

PennyTalks
PennyTalks från TalkTech of Sweden

På mässan fanns en del svenska företag, ett av dem TalkTech of Sweden, kända för sina talande armbandsur. De har släppt en ny produkt kallad PennyTalks. Det är en produkt för märkning av saker, burkar, böcker, DVD-skivor eller vad man nu kan vilja märka. Den fungerar så att man sätter en etikett på det man vill märka och använder sedan PennyTalks för att namnge ettiketten med sin egen röst.

Det här är långt i från ett nytt koncept, det har funnits ett flertal olika lösningar på detta, bland annat Sherlock från CareTec och framförallt den mest populära PenFriend som säljs av engelska RNIB. Egentligen tillför inte PennyTalks något till marknaden. Den har talade instruktioner i stället för PenFriend som bara har pipsignaler, men frågan är om den stora massan verkligen har ett behov av talade instruktioner för en produkt som bara kan göra två saker, spela in och spela upp information. PennyTalks är en snygg produkt, men jag tror den kommer för sent. PenFriend har redan en stor marknadsandel och det är knappast så att folk kommer vilja byta sina märkningssystem.

Bortser man från problemen med hotell i början av resan var det trevliga och intensiva dagar i Frankfurt. Tråkigt nog såg jag inte så mycket mer av staden än flygplatsen, Haupbahnhof, Redlight District och några mindre förorter utanför staden där leverantörerna bjöd på middagar.

no images were found

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier