Ett år med Mac

Macbook Pro (Produktbild från Apple.com)För ett år sedan började jag min övergång till Apples värld då en Mac Mini flyttade in i huset för att agera tv-dator. Ett år senare är det tre macar som bor här (en första generationens Mac Mini, en andra generationens (som är på långlån på annat håll) och en Macbook Pro)

Jag hade nog aldrig trott att jag på allvar skulle börja köa mac faktiskt. När jag skaffade TV-macen var det en kul grej för att lära mig lite om hur det fungerar och så. Rätt fort slogs jag av hur trevligt gränssnittet är och jag blev väldigt biten. I februari kastade jag i princip ut pc:n ur mitt hem då nästa Mac flyttade in. Den Mac Mini som bott på skrivbordet är kraftfullare och orkar lite mer vilket behövs när man ska ha den mer som riktig dator med allt vad det innebär. En PC har fått stanna kvar och bor under bordet. Den agerar radiodator och den fjärrstyr jag helt enkelt med VNC vid de tillfällen jag ska sända radio. Nu mera är det Macbook Pro som bor på skrivbordet sedan en knapp vecka. Det är en dator med 2,26 GHz Intel Core2Duo-processor och 2GB RAM. Den ska nog framöver uppgraderas till 4GB för att orka lite mer – inte för att jag ännu sett ett behov av det, men jag tror det kommer då jag vill kunna köra Parallels.

Det är svårt att egentligen sätta fingret på vad som gör Mac så bra. Antagligen är det den samlade upplevelsen. Jag gillar att kunna ha flera skrivbord och jag gillar att jag har mycket bättre kontroll och kan styra över mina program. Dessutom, och det är kanske det viktigaste så bara går och går och går den. Mac Mini drar ungefär 12w när den inte arbetar aktivt vilket är mindre än att ha en svag glödlampa lysandes. Det är därför väldigt sällan jag stänger av den utan den får helt enkelt vara igång jämt. Samma sak är det med Macbook Pro, den försänker man helt enkelt i vila när man inte längre ska använda den. Stänga av den gör man bara om man inte ska använda den för en längre tid – eller startar om den när man lägger in automatiska uppdateringar.

Apple LED Cinema Display (Produktbild från Apple.com)Just nu väntar jag på nästa Apple-produkt som ska få flytta in här hemma, nämligen en Apple LED Cinema-display. Förutom att det är en 24″-skärm med IPS-LED-panel så är den också speciellt anpassad för MBP i form av att ha ström-kabel, Magsafe, till MBP, samt mini-DisplayPort och USB-anslutning. I skärmen finns 3 USB-portar, iSight-webcam samt mikrofon och högtalare inbyggda.

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier