Kortlöst – ny trend i krogvärden

Logo: VISA och MCI går var jag och en vän på restaurangen Broder Tuck på Södermalm i Stockholm. Döm om min förvåning när jag lämnade fram mitt kort när det var dags att betala och fick veta att resturangen inte längre accepterar kortbetalningar. I stället hänvisar man kunderna till en bankomat som finns uppställd i restaurangen.

Detta är tydligen en ny trend i Stockholms krogvärd. En av de som var först ut var Resaurang Kvarnen på Söder.

De (kunderna joche.se anm) förstår att det är för att de ska slippa vänta bortåt en halvtimme på att få handla, säger Thomas Steinwen på Kvarnen till DN.

Jag må vara dum, men jag tror inte en enda sekund att det är det det handlar om. Snarare tror jag att det handlar om två saker:

a) Kortbetalning kostar pengar = mindre vinst för krögarna.

b) Kortbetalning gör det omöjligt eller väldigt svårt att fixa svarta pengar.

På Kvarnen, fortfarande enligt DN, betalade upp mot 90% av kunderna med kort, något de inte längre kan göra. Det skapar således en betydligt större potential för svarta pengar.

Samam sak på Tucken. Det är mycket möjligt att de bara gör vita pengar, det kan vi inte veta, men det finns ju faktorer som talar för att det kan finnas läge att fuska. Den ena är naturligtvis kontanterna. Den andra är de notor man får. När notan kommer på bordet så står det mycket tydligt ”EJ KVITTO” på dem. TLägger du dina pengar på bordet och går och tar med dig din ”EJ KVITTO”-nota är det väldigt lätt för servisen att stoppa ner pengarna i sin kassa och slå bort bordet helt ur kassan utan att det registeras som ett köp. Fortfarande säger jag inte att det är så det går till bara att det är så det SKULLE KUNNA gå till. Hur ska vi veta?

En annan aspekt är ju säkerheten för personal och gäster. Med bara kontantkassor går personalen omkring med tusentals kronor i sina väskor vid bältet och gästerna med mer pengar i plånböckerna än de annars skulle gjort. Risken för hot, våld och rån måste öka gigantiskt.

En sista aspekt i allt detta är att de flesta krogarna väljer automater i från Autocash, uttagsautomater som saknar talstöd = går inte att använda för synskadade. Denna hanterig är alltså även diskriminerande.

Personligen vill jag inte göra affärer med restauranger som inte accepterar kortbetalningar. Enligt artikeln i DN så har Kvarnen bara valt bort kontanter i sin bardel, vilket borde innebära att restauranggäster vid bord som äter på nota bör kunna kortbetala, något som alltså inte går på Broder Tuck där alla gäster, restaurang- så väl som bargäster ska casha sina inköp. Gårdagens besök på Broder Tuck var således mitt sista, synd på en restaurang som jag tyckt varit väldigt trevlig fram tills nu.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Kortlöst – ny trend i krogvärden”