Konstgjord bukspottkörtel

NovorapidForskare i USA har börjat göra framsteg med att skapa en konstgjord bukspottkörtel, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsnyheter. Den konstgjorda bukspottkörtelns uppgift ska bestå i att med hjälp av insulin och hormonet glukagon stabilisera blodsockervärdena för personer med typ I-diabetes.

– Min gissning är att vi inom den närmaste 5-10-årsperioden har ett system som kan tillskapa en i det närmaste helt normaliserad blodsockerkontroll. Men jag tror också att vi dessförinnan kommer att ha system som kanske inte kan erbjuda en fullständigt normal blodsockerkontroll, men som ändå är vida överlägsen den konventionella behandling som vi har i dag, säger Jan Bolinder, professor i klinisk diabetesforskning vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Detta skulle innebära en enorm skillnad för oss som har diabetes typ I. Jag är verkligen glad att jag fått diabetes idag och inte för femtio år sedan. När den här metoden blir verklighet innebär det slut på sprutor och att man i princip kan leva ett helt normalt liv som diabetiker utan insulinkännigar eller för höga blodsockervärden. Underbart!

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier