Nyår på Östersjön

dsc_0374

Som jag tidigare berättat om har jag och N firat nyår ombord på M/S Birka Paradise.

På nyårsaftonens kväll begav vi oss därför till Birka-terminalen vid Stadsgården i Stockholm. Väl ombord letade vi reda på vår hytt, irriterade oss på hyttdörren och ilade till TaxFree för att skaffa lite dryck till kvällen. Där hittade vi förutom öl, vin, sprit och godis också…. just det, Ålänsk senap!

Middagen blev lite av ett antiklimax. På vår biljett stod det buffé men så var det inte i verkligheten utan vid 21-tiden slog vi oss ner till nyårssuppé. Förrätten bestod av en delikatesstallrik med hummersallad, lax och gravad oxfilé. Det senare var väl… sådär. Jag föredrar oxkött grillat helt klart. Till varmrätt bjöds vi renfilé (från Idre!) med potatismos, murkelsås utan murklor och årets suraste lingon. Deserten som jag bara provsmakade bestod av en orgie i chokladmousse. Det serverades vin till maten men jag lyckades flirta till mig öl. Tack för det.

Efter middagen var det bara att förbereda för fotosession på däck. En rejäl binge bilder blev det och tolvslaget skålades in i öl för min del och nån sorts melondrink för Nannas del.  Efter den otroliga fyrverkerishowen – vi hade verkligen första parkett! – så återbördades fotoutrustnignen till hytten och därefter hamnade vi i baren där ett par öl till intogs innan vi hittade midnattsbuffén. Så till slut fick vi vår buffémat! Pastasallad, köttbullar, choritzo, jansson och nån okänd paj slank ner innan vi mätta och glada vid fyrasnåret kröp till kojs i vår hytt.

Paradise avgick från Stadsgården vid tjugo över tolv ungefär och ag vaknade till mitt i natten av att vi åkte över ett ganska gropigt ålands hav. Vi tuffade fram i 13-14 knop och det blåste ungefär 10 m/s så det var ju inget uppseendeveckande, men man kände att sängen rörde på sig.

När veckningen ringde fattade vi raskt beslut om att skippa frukostbuffén, sov några timmar till och intog en sen frukost med macka och kaffe vid halvtolvtiden. Efter denna blev det dusch och ett återbesök i taxfree-butiken för att få med oss lite hem – dock ingen senap för min del. Fyra lådor öl tyngre gav vi oss åter med vår shopping till hytten. Efter det var det lite däcksvistelse för fotografering, kaffe på Paradise Beach och sedan packning. Klockan 14.30 intog vi lunch i form av kycklingsallad som förrätt och varmrätt bestående av nån sorts panerad fisk med skinn, bönor och potatis. Varmrätten var inte min favorit kan jag väl säga. 15.41, 4 minuter tidiga, klev vi i land igen och resan är slut för den här gången.

I kväll känner man sig så där skönt trött och sliten och här hos mig ska det i alla fall bli en tidig kväll.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier