Barnen som hatar

Läser i Aftonbladet ett fruktansvärt beklämmande reportage om de kriminella barnen i Göteborg. Det är ofattbart att detta är Sverige. Kan vår statsapparat verkligen inte bättre än så här? Socialtjänst, polis, regering och resten av samhället. Ingen vill ta sitt ansvar. Det är som med så mycket annat; i princip är det de här pojkarnas eget fel att dem är som de är. Varför ska samhället behöva ta ett ansvar för den unga generationen?

Andra bloggar om: , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “Barnen som hatar”

  1. Det är inte en helt enkel fråga. Personligen tycker jag ju att var och en ansvarar för sina egna handlingar men samtidigt tycker jag också att det finns rätt mycket som samhället kan göra för att hindra ungdomar från att hamna fel redan från början.

   I Göteborg satsar man inte tillräckligt mycket utan väljer hellre att stänga ner fritidsgårdar och dra ner på andra saker som ger ungdomar ett vettig sysselsättning som inte innebär kriminella handlingar. För att inte tala om jobbmöjligheter. Hade det funnits mer av sådana så hade nog många problem varit lösta.

  2. När jag växte upp på Kungsholmen i Stockholms innerstad på 50 & 60-talen, hade jag och mina jämnåriga inga problem att sysselsätta oss utan hjälp från staten. Vid dåligt väder samlades vi hemma hos någon och byggde modellflygplan, spelade spel, spelade musik, mekade med moppen / cykeln. Vid bra väder fiskade vi, flög med våra modellplan, hade picnic till hemliga platser dit vi cyklade eller körde våra fina mopeder.

   Ingen blev misshandlad eller rånad av ungdomar från förorterna, ingen av oss drack sprit, knarkade, rökte eller stal något. Vi hade helt enkelt inte tid pga av alla roliga aktiviteter vi själva uppfunnit utan hjälp från vuxenvärlden. Vi var vanliga medelklassungdomar bör tilläggas.

   Vart tog alla kreativa välartade ungdomar vägen? Och varifrån kommer alla våldsamma knarkande och obegåvade ligister ifrån? Varför är de så många? Varför kan de inte läsa och räkna?

   Konstigast är att dessa ungdomar får rabatt på straffen i de sällsynta fall där de lagförs för sina brott. Läste i SVD i dag om en sextonåring som skjutsades hem av polisen efter att gripits vid rånförsök med pistolatrapp. Är rån med vapen likställt med snatteri i dag? Kör hem en tioåring men inte en sextonåring. Han måste straffas. De aningslösa ”snällister” som inte håller med är dock de farligaste.

   Peter Wahlquist