Det här med kreditupplysningar

Jag kan inte låta bli att bli förvånad över detta trubbiga verktyg att bedömma folks likviditet som kreditupplysningar innebär.

Jag har, till följd av olyckliga omständigheter, fått betalningsanmärkningar. Det är knappast något jag är ensam om, fler och fler personer fastnar i Kronofogdens garn och det går väldigt fort att få en betalningsanmärkning eller två. En kort tids obestånd och du är brännmärkt i minst 36 månader. Jag säger minst, för det är nämligen så att man kan få betalningsanmärkningar flera gånger om för en och samma skuld. Själv har jag fått tre prickar för en och samma fodran – till elbolaget Telge Energi.

Det som är det intressanta är vilka märkliga effekter en betalningsanmärkning får. Att man inte kan få krediter, lån och avbetalningar är ju rätt självklart och inget som förvånar mig. Att en så enkel sak som att få konto i en bank skulle vara omöjligt är däremot en gåta.

Jag har provat med både Swedbank, ICA-Banken och SEB – alla har sagt nej. Varken konto, internetbank eller VISA-kort. Detta trots att jag har en årsinkomst som överstiger 260 000 kronor. Jag vill som sagt inte ha ett kreditkort bara ett helt vanligt VISA-kort och en möjlighet att betala mina räkningar, men nej, det ska jag tydligen inte få.

Som tur är så är jag redan kund i en bank, SörmlandsBanken. Anledningen till att jag vill byta bank är att de har orimliga avgifter som skapar extrakostnader för mig med flera hundra kronor i månaden. Hur jag skulle gjort om jag inte varit kund där innan jag hamnade på obestånd kan ingen svara på. Det innebär ingen risk för banken att ha mig som kund – tvärt om tjänar de pengar på att jag låter min lön passera deras konton varje månad, ändå säger de nej. Obegripligt.

Vad som är än mer märkligt är att jag inte har några problem att vara kund hos andra företag. Jag har mobilabbonemang hos Tele2, både i form av ett vanligt abbonemang och ett Mobilt Bredband. Jag har kabel-tv och internet hos ComHem, har ett förstahandskontrakt och så vidare och så vidare.

Skyll dig själv säger säkert många, och det må ju vara sant. Jag förnekar inte att det var klantigt och dumt, men straffet står inte riktigt i relation till brottet. Det är ungefär som att dömas till tre år i buren för att man gått mot röd gubbe. Hur man skulle lösa det i stället vet jag egentligen inte. Kreditupplysningar och kreditscooring har sina poänger om de används på rätt sätt. Sveriges banker verkar dock se personer med kreditanmärkningar som skurkar, ohederliga och helt utan en andra chans.

Det som är ännu mer läskigt är att vissa företag har sina egna scooringsystem där man svartlistar kunder mer än den lagstadgade tiden för en prick på 36 månader. Ett populärt försäkringsbolag som också erbjuder banktjänster krävde i alla fall för något år sedan fyra års prickfrihet för att bevilja personen som kund.

Summan av kardemumman: Vad du än gör! Håll dig borta från betalningsanmärkningar – annars riskerar du att bli en andra klassens medborgare. Själv är jag prickfri i januari 2009. Då kanske jag kan få byta bank.

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier

  3 Replies to “Det här med kreditupplysningar”

  1. jag förstår dig precis
   kom själv på obestånd i å med en skilljsmässa
   som fortfarande håller på
   bodelningen har snart hållit på i två år
   kan bara hålla med dig passa dig för bet anmärkningar då är du körd
   jag har hus å inkomst men får inte låna
   det är sjukt

   ett annat råd jag vill ge alla
   skriv sambo/äktenskaps förord
   så kanske ni inte råkar lika illa ut som jag
   mannen är inte jämnställd kvinnan i en skiljsmässa det har jag fått erfara
   lycka till
   mvh
   peter

  2. Betalningsanmärkningar suger. Jag har dock haft turen och lyckan att aldrig dragits med en sådan men det verkar ju onekligen som att det hänger mycket på företaget hur pass fort det går innan man får en anmärkning. Dock har man ju varit sen med räkningar X antal gånger… :P

  3. Nej det är inte lätt…
   //Ulrika Ring


   KOMMENTAREN ÄR REDIGERAD!

   Min blogg är INTE en plats för reklam. Skäms.