En svart dag för demokratin

EU-parlamentet har idag röstat igenom den lag som innebär att tele- och internetoperatörerna tvingas spara så kallad trafikdata, skriver bland andra Aftonbladet och IDG. Det innebär konkret att polisen får större möjligheter att lösa grova brott. Jättebra naturligtvis. Problemet är inte det, utan problemet är hur så kallad överskottsinformation kommer hanteras och för vilka brott som myndigheterna ska få begära ut trafikdata. Idag är kravet ett brott som ger minimum två års fängelse på straffskalan. Det skulle exempelvis utesluta alla fildelare – men så enkelt är det inte. Man vill nämligen samtidigt höja straffskalan för patentintrång till minimum fyra års fängelse. Det innebär att det alltså blir högre straff för att dela ut film och musik än vad det blir för att utföra grov misshandel, narkotikabrott och sexualbrott. Stabilt va?

Storebrorsmentalitet rasar Moderaterna, och det är nog en av de få gånger jag hållit med dem i politiska spörsmål. Jag tycker att det är bra att myndigheterna kan jaga terrorister och andra grova brottslingar, men jag är rädd att det kommer utarmas till att man jagar finniga fjortisar som delat ut en låt av Eminem. I så fall är det i sanning en svart dag för vår demokrati.

Dela i Sociala medier