Ingen a-kassa efter två år?

Försvaga LAS och inför tvåårsgräns i A-kassan skriver förre LO-utredaren Jan Edling och förre socialdemokratiske samordningsministern Jan Nygren på DN Debatt.

Nygren och Edling tror att arbetsgivarnas vilja att anställa skulle ökas om det blev lättare att sparka folk vid konjunkturnedgångar. För att vinna mark för sin sak flirtar man i stället med högre ersättningsnivåer i A-kassan, men som sagt bara under 2 år. Sedan ska det bli kommunerna som får ta ansvar för de arbetslösa. Hur då, om jag får fråga? Genom att ge dem socialbidrag på existensminimum? Vilken värdighet ger det i så fall?

Är det inte dags för oss i Sverige att diskutera ett svagare las i utbyte mot kompetenskonto, höjda nivåer och tak i a-kassan för de anställda?

Njae, jag är skeptisk.  Främst tror jag att det skulle göra att de som idag redan har en svag ställning på arbetsmarknaden, exempelvis funktionshindrade och ungdomar, skulle få det ännu tuffare att kunna ta sig in.

Dela i Sociala medier