Ingen bajshumor hos BRIO

Moralpanik har brutit ut hos leksakskedjan BRIO med 96 butiker i Sverige, det kan vi l?sa i Aftonbladet idag.

Orsaken, ?r enligt artikeln, en bok med roliga historier inskickade av sveriges barn efter en uppmaning p? mj?lkkartongerna tidigare i ?r. Bakom projektet st?r f?rutom mejeriproducenten Arla ?ven R?dda barnen och Nordiska Museet. Boken inh?ller s?v?l rasistiska som sexistiska sk?mt anser BRIO och drar tillbaka boken ur sitt sortiment, trots att den finns med i BRIOs h?stkatalog.

Bland de historier som ratas finns en del ”ton?rshumor”, d?r det handlar en del om sex och s?n’t och s? naturligtvis en portion bajshumor:

Det var tv? bajskorvar som spelade fotboll. D? kom en diarr? och fr?gade om
han fick vara med.
– Nej, sa bajskorvarna, det h?r ?r bara f?r h?rda grabbar.

Bland de ”rasistiska” texterna hittar man denna:

En svart man hade varit p? akupunkturbehandling. L?karen hade gl?mt tv?
n?lar i pannan p? honom, s? n?r han satt p? bussen stirrade damen mitt emot p?
honom.
– Har du aldrig sett en svart m?nniska f?rut? fr?gade han.
– Jod?, sade damen, men aldrig en radiostyrd.

Jag har sv?rt att se det rasistiska i den ovan n?mda historien. F?rvisso ?r den inte s?rskilt rolig, men ack s? t?nkv?rd d? det handlar om v?ra attityder. Det ?r folklivforskaren Ulf Palmenfeldt som valt ut historierna. ”- Barns humor speglar ju det som ?r tabu och kontroversiellt i vuxenv?rlden. De g?r inte att komma ifr?n” s?ger bokens projektledare Peter Norrbohm till AB.

De flesta av historierna ?r s?na som 11-12-?ringar tycker ?r roliga. Kontroversiellt? Ja visst, men samtidigt har barnens humor i alla tider varit r?, skillnaden ?r nu bara att den samlats i en bok som finns kvar f?r framtiden. Ett dokument av v?r nutid. Rolig eller ej? D?m sj?lva.

Vad sade snoppen till kondomen?
– T?ck mig jag g?r in.

Dela i Sociala medier