Walters första utlandsresa närmar sig

2014-12-07 14.46.58Det är dags för Walter att prova livet som globetrotter. I den kommande veckan ska jag åka på en tjänsteresa till London i två dagar och bestämde mig efter lite funderande för att Walter skulle följa med. Någon skulle kanske invända att han är rätt ny på jobbet och att det är taskigt att utsätta honom för sådant, att man inte har nytta av hunden i en miljö där han inte tränat in vägar och så vidare. Jag ska förvisso ha en tvåbent ledsagare med mig också, men det känns ändå bättre att orientera med hunden, man blir mer självständig och det mesta blir enklare. Walter följer redan med mig på mina tjänsteresor inom landet och det är knappast någon skillnad för honom om jag ”frikör” i Malmö eller London.

Det har dock visat sig att det inte är så lätt att ta med sig hunden utomlands som man skulle kunna tro. Storbritannien är en ö och de har därför hårdare regler. Man måste avmaska hunden minst 24 timmar innan avresan och så måste man så klart ha ett pass till hunden. Dessutom måste man som ledarhundsförare föranmäla besöket till Animal Control på flygplatsen. De vill också se en scannad kopia på passet innan man åker. Det är dessutom några intyg man behöver ha med sig.

I England har man något som heter Equality Act vilket gör det olagligt att diskriminera ledarhundsförare. Därför trodde jag att det skulle vara en lätt sak att boka ett hotell för mig, min kollega och hunden. Tji fick jag.

Text från en informationsbroschyr som organisationen GDBA tagit fram:

Disabled people including guide dog owners and other blind or partially sighted
people have important rights under the Equality Act 2010, or Disability Discrimination
Act in Northern Ireland. The Equality Act 2010 consolidates and replaces previous
discrimination legislation including the Disability Discrimination Act in England, Wales
and Scotland.
The Equality Act and DDA in Northern Ireland provides for blind and partially
sighted people to have the same right to services such as hotels, Bed & Breakfast as
everyone else.

It is illegal to refuse to accept a booking for a disabled person for a reason relating to
their disability. This means that a guide dog owner who makes a booking at a hotel
with his/her guide dog should not be refused accommodation due to the fact that
they are blind or partially sighted, or that they have a guide dog with them. It is the
service provider’s (i.e. the hotelier’s) responsibility to provide the same level of service to
disabled people that they would provide to other members of the public and to make
any necessary reasonable adjustments in order to be able to do so.

Detta till trots så säger väldigt många hotell i centrala London nej till ledarhundar. På hotellbokarsajten hotels.com så står det till och med ofta listat ”No service animals” på hotellens djur-information. Till slut lyckades jag boka in oss på ett Best Western i Padington-området. Enligt hotels.com är servicedjur välkomna och jag har skrivit i bokningen att det medföljer en ledarhund så får vi hoppas att det fungerar.

Så nu återstår bara att fixa det scannade passet till Animal control så att de sen kan möta upp med en veterinär på flygplatsen som kollar att allt är i sin ordning och att det är rätt hund som förs in i landet. Med själva flyget ska det i alla fall inte vara något problem. Flygbolagen har rutiner och bokningen är konfirmerad.

Jag har alltid hört att just Storbritannien skulle vara ett sånt föredöme när det gäller att köra hund. Men nu verkar det ju inte riktigt vara så. Nåväl vi får hoppas att allt går bra när vi väl är på plats.

Dela i Sociala medier