Källkritik på internet

De är vuxna människor. De har en gång lärt sig att allt man hör, ser eller läser inte är sanning. De har lärt sig att värdera den information de får och bedöma rimligheten i den. Allt det här glömde dem den dagen de kom ut på internet.

Man kan säga mycket om kidsen som växte upp under Lunarstorm-eran. Men en sak är säker, dem och de generationer som kommit efter dem har en otroligt mycket större internetmognad än de flesta 40, 50, 60- och i många fall 70-talister.

Problemet började när den här äldre generationen upptäckte Facebook. Någon sa nån gång att dessa vuxna upplevde sin fJoRtiZ-tid på nätet – den som många av oss hade på Staljplace, Lunarstorm, Skunk, Helgon, Anstalten och alla de andra sociala medier som var före. Helt plötsligt har dessa vuxna glömt allt vad de lärt sig.

”Klicka här för att få 5000 kronor i presentkort på H&M”
”Dela det här för att vinna en iPhone!”
”Facebook kommer ta bort ditt konto om du inte delar din status inom 2 minuter med 500 vänner”

Man ställer sig inte längre frågan ”Är det här rimligt?” utan man bara klickar. I bästa fall så innebär det bara att man tar bort en persons statusuppdateringar från att visas i ens nyhetsflöde. I sämsta fall smittar man ner sin dator med virus.

Just nu sprids detta budskap på Facebook:

Hej alla mina fb-vänner! Jag vill vara PRIVAT vän med dig och lägga ut foton på min familj som jag inte vill att främlingar och okända ska se!!! Men, med de senaste förändringarna på fb kan allmänheten se aktiviteter på alla sidor. Detta händer när våra vänner klickar ”gilla” eller kommenterar – automatiskt kan då deras vänner se detta. Jag kan inte ändra denna inställning själv, Facebook har konstruerat det så.

Nej. Nej. NEEEEJ! Det har Facebook INTE alls gjort. De som händer om man följer instruktionerna som följer i den där statusen är att du väljer bort att se den personens bilder, kommentarer eller gillanden i ditt nyhetsflöde. Hur kul är det?

Däremot kan just dina bilder och statusar visas hos dina vänners vänner – OM du har ställt in det så. Det är nämligen DU som kan ändra DINA sekretessinställningar. Ingen annan.

Det är dags att lära sig att allt på Internet inte är sant. Allt ska man inte klicka på. Tänk efter själv: Är det jag läser rimligt. Om något låter för bra för att sant, ja då brukar det faktiskt vara så. Eller som man brukar säga; det finns inga gratis luncher.

Jo förresten, jag hörde precis en grej. Facebook tänker radera alla konton väldigt snart. Men det är lugnt. Om du bara sätter in 500 kronor på PlusGiro 61 74 05-6 så lovar jag att du klarar dig – den här gången!

(Undrar hur man stoppar in alla de där femhundringarna jag nu kommer tjäna i företagets bokföring. Vilket konto bokför man dumma människor på…?)

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Källkritik på internet”

    1. Eller som alla likes folk får på statusar där de skriver att de ramlat och slagit sig, barnet ligger på akuten, ”idag tänker jag på min dotter som dog för 14 år sen” och liknande. Jag brukar kommentera och fråga om folk är sadister :)

      Tror inte man tittar vad det står ens, man bara klickar som sagt.