Vem bryr sig, egentligen?

De sociala medierna har tågat in i våra liv för att stanna. Vi håller kontakt med våra vänner via Facebook, Twitter, Gowalla, MSN och liknande tjänster. På Facebook vet vi alltid vad våra vänner gör, vi behöver inte ringa dem för att fråga om hur läget är. Allt serveras i vårt flöde, bara att läsa, kommentera och gilla. Med Gowalla vet vi dessutom alltid exakt var våra vänner är, eller i vart fall var de har checkat in.

Detta leder till att vi har mer kontakt med mer perifera vänner och bekanta än vad vi kanske annars skulle ha haft. Det är naturligtvis positivt att det blir lättare att hålla kontakt men frågan är bara hur mycket vi egentligen bryr oss? Leder de sociala medierna kanske på längre sikt till att vi faktiskt blir mindre sociala med familj och vänner? Flödet finns där att läsa när vi har tid – och när vi tröttnar är det bara att logga ut.

Med hjälp av Facebook håller vi också koll på när våra vänner fyller år. Ett grattis är bara en logg bort och Facebook skickar dessutom till och med mail för att påminna oss. När jag senast fyllde år fick jag ett femtiotal grattishälsningar i min logg och kanske 3-4 SMS. Före de sociala mediernas tid hade jag kansek fått nöja mig med de där SMSen, möjligen hade jag kanske fått några till.

Frågan är bara vad dessa grattis på fejan egentligen betyder. Självklart är det en skön egoboost att se hur det kommer in grattis efter grattis i ens logg och att ens Facebook-vänner kommer ihåg en och bryr sig, samtidigt är ju frågan hur mycket vi egentligen bryr oss. Hur många av dessa slentrianmässiga grattis är egentligen skrivna med någon djupare mening?

Jag tror att det är viktigt att vi inte glömmer bort att vara IRL-sociala i de sociala mediernas tid. Jag tycker att vi generellt är alldeles för dåliga på att lyfta telefonluren för att ringa och höra hur det står till. Men varför skulle vi göra det, allt står ju redan på Facebook?

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Vem bryr sig, egentligen?”