Koll på träningen med RunKeeper

Länge har jag behövt träna och jag har gjort halvhjärtade försök på olika sätt. Men jag har haft svårt att hitta motivationen för att fortsätta. För att jag ska kunna motivera mig måste det vara kul och för mig är ett av de bästa sätten för att det ska bli det att blanda in tekniska prylar.

Jag har sedan i augusti en iPhone 3GS, en fantastisk mobiltelefon/handdator som man kan göra en vansinnig massa saker med förutom att ringa på den. Via Apples programbutik, AppStore, finns möjligheten att installera tusentals tilläggsprogram, så kallade ”appar”, som ger tilläggsfunktioner i telefonen. Det kan vara allt från spel till enhetsomräknare till navigationslösningar till twitter-klienter och så vidare. iPhone har inbyggd GPS-mottagare vilket gör den tacksam att bygga appar som har med kartor att göra. Ett sådant exempel är RunKeeper. En app för att hålla koll och logga din träning.

Med RunKeeper kan jag inte bara logga mina promenader och se dem på karta, jag kan också logga simträning, motionscykling, löpbandsträning och en hel del annat. Det första man gör när man startar programmet är att välja vilken form av aktivitet man ska göra. RunKeeper kommer i håg den senaste aktivitet man gjort så ska man göra samam en gång till kan man direkt starta. Om man ändrat aktiviet ska man därefter välja ”Input type”. Ska man ut och gå väljer man GPS medan man väljer Manual om man tränat inomhus och ska registera aktiviteten i efterhand. Ska man ut och gå kontrollerar man nu att man har GPS-mottagning, detta visas med en grön symbol uppe i höger hörn på fönstret. Är allt grönt är det bara att klicka på ”Start activity” och man är på väg!

RunKeeper finns i två versioner, en gratisversion och en Pro-version. RunKeeper Pro kostar 75 kronor, vilket är relativt högt för en iPhone App, där App-priset oftast ligger mellan 7-29 kronor. Det som framförallt är skillnaden att man har möjlighet att styra iPod-delen i iPhone och välja spellistor. Det går också att få talad feedback i sitt headset om hur långt man gått. En annan rolig funktion i Pro-versionen är möjligheten att ta Geotaggade bilder som bäddas in i kartan som visas på webben (se mer om det nedan)

Under hela promenaden kan man i realtid se hur långt man gått, hur fort man gått och vad man har för nuvarande snitthastighet. Man ser också hur många kalorier som man gjort av med. Detta räknar RunKeeper ut genom att man anger längt och vikt på inställningssidan på RunKeepers webplats. Har man, som jag har, en Wifi-uppkopplad våg från Withings så kan man koppla den till sitt RunKeeper-konto och på så vis automatiskt hålla sin vikt uppdaterad. Withings-vågen har för övrigt också en iPhone app så man kan följa sin viktförändring via iPhone inklusive grafer.

Det finns möjlighet att pausa RunKeeper. Detta är bra om man exempelvis ska in i en affär och tappar GPS-täckning eller om man vill stanna och vila på vägen utan att få sina kilometertider förstörda. RunKeeper gör en markering i kartan var du pausat och där du återstartar träningen igen. Under hela tiden du är ute och går skickar RunKeeper data till webplatsen Runkeeper.com där man kan följa sin träning, se statistik med mera. Det är möjligt att stänga av dataskickandet och manuellt skicka upp datat i efterhand, exempelvis när man har Wlan-anslutning. Detta är bra om man inte har ett fast pris på datatrafik eller om man befinner sig utomlands. När man är färdigtränad trycker man på Stop och får då frågan om man vill spara aktiviteten. När man väljer det så avslutas även aktiviteten på Runkeeper.com och om man vill kan man även få träningen rapporterad på Twitter eller Facebook automatiskt.

Som sagt så sparas alla aktiviteter man gör även till Runkeeper.com. Det första man ser när man går in på sin sida är en totaluträkning på de aktiviteter man utfört (se bild ovan), total distans och total träningstid samt totalt förbrukade kalorier. Man ser också tidpunkt och längd på sina senaste träningar samt grafer för varje månad som visar hur stor del av den totala distansen som utgörs av olika tärningsformer. I listan över senaste aktiviteter används små ikoner för att visa vilken sorts träning man gjort, W för Gång, C för Cykling, R för löpning, S för Simning och så vidare.

Eftersom aktiviteten GPS-trackas, för att räkna ut distans bland annat, så finns också möjligheten att se hela sin promenad på karta. Det är valbart om kartan ska visas för alla som tittar på ens profil eller om man bara vill se kartorna när man själv är inloggad.

I kartan visas också minatyrer av eventuellt tagna bilder. Man kan också se kilometermarkeringar för varje kilometer vilket jag tycker är bra när man planerar nya promenadvägar att gå. Promenaden ritas in som ett rött streck i kartan och möjligheten finns att rätta eventuella fel som kan uppkomma vid dålig GPS-mottagning. Jag tycker dock att kartorna faktiskt oftast är väldigt exakta.

Det som gör RunKeeper så roligt att använda är att man sporras av mäta längden på sina promander. Man vill hitta längre vägar att gå och det är kul att se hur ens kilometertider förändras. Att man dessutom kan hålla koll på alla träningsformer gör det extra bra. Manuell inmatning fungerar finfint även om det vore önskvärt att kanske kunna presentera resultatet lite annorlunda vid vissa aktiviteter, exempelvis när man simmar.

Men helt klart är RunKeeper en app med mycket potential. Tränar du och tycker teknik är roligt och dessutom råkar ha en iPhone ska du absolut skaffa dig RunKeeper. (Har du inte en iPhone redan finns det tusen till skäl till varför man ska ha en. :-) ) Kontot till Runkeeper.com skapas via din iPhone, det är inte möjligt att skapa ett konto på själva sajten.

Det går som som redan tidigare nämts att prova programmets gratisversion. Ska man använda programmet seriöst är nog dock Pro-versionen att föredra. I alla fall tycker jag det.

Vill du se mer av mina tärningar kan du följa dem på http://runkeeper.com/user/jochese.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Koll på träningen med RunKeeper”

    1. Klockren sammanfattning av Runkeeper. Är själv en mycket nöjd ser… dock tappar jag musiken efter 5 km ibland… har endast hänt i samband med Runkeeper så ngt är det… annars mycket bra app. /hebb