Ansikten bakom rubrikerna

Jag hörde först om olyckan på Radio Stockohlm, eller rättare sagt var det det jag inte gjorde. Men jag hörde att trafiken på Roslagsbanan var stoppad tills vidare. Tänkte inte mer på det, det berörde ju ändå inte mig. Åkte till jobbet som vanligt och väl där läste jag på Aftonbladet om att det skett en tågolycka i Täby kyrkby. En ung pojke hade avlidit efter att han blivit påkörd av Roslagsbanan. En vanlig olycka. Jag reagerade på att man inte sagt på trafikradion varför Roslagsbanan var stoppad, men samtidigt är det ju egentligen ointressant för dem som ändå inte får åka med den, det är ju mer nyhet än trafikinformation.

Jag hade glömt olyckan. Det är ju så man gör. Dagarna i ända läser man i nyhetsmedierna om det ena värre än det andra. Katastrofen i Haiti, mord, våldtäkter, klimathot och en död pojke i Täby kyrkby.

Idag satt jag och bläddrade igenom mina RSS-flöden och hamnade som så många gånger förr hos Fatou. Hon skriver bra, roligt och oftast på ett sätt som får en att känna sig som man är en del i en enda stor familj. Där hittade jag ett inlägg om just detta, om hur en vanlig måndag kan vändas till en familjekatastrof. Ett klick senare hade rubriken från Aftonbladet fått både ett ansikte och ett namn. Han hette Linus. Linus pappa, Martin, skriver i sin blogg om det som hänt, om livet efter Linus, och han skriver väldigt bra. Det är inte svårt att leva sig in i den sorg och förtvivlan som denna familj upplever, samtidigt som de inser att livet måste gå vidare.

Det är när man möter ansiktet bakom rubrikerna man inser hur avtrubbade vi har blivit. Det är svårt att greppa att minst 120 000 människor har dött i Haiti, men det ligger ju så långt bort. Även om man ser de utkablade TV-bilderna så blir det liksom inte på riktigt. Samma sak med detta, trots att det är så mycket närmare. Det är märkligt. Vi människor skulle nog må bra av att stanna upp ibland, reflektera och någon gång då och då möta ansiktet bakom rubrikerna. Jag tänker fortsätta läsa och beröras om Livet efter Linus och jag hoppas att familjen som förlorat ett barn och en familjemedlem verkligen orkar gå vidare och åter hitta en glädje i livet igen, även om det nog just nu är väldigt svårt.

Uppdatering: Även Linus systrar bloggar. Lina och Malin.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier