Dagens mest osannolika nyhet

Expressen på nätet skriver idag att Apple har vänt sig till patentmyndigheterna i USA i ett försök att göra upplåsning av en iPhone, så kallad jailbreaking olagligt.

I ansökan hävdar Apple att upplåsta telefoner kan slå ut mobilmaster och därmed störa den trådlösa kommunikationen – ett hot mot nationell säkerhet.
Med hjälp av en upplåst telefon ska det inte bara vara möjligt att påverka samtalsavgifterna, utan också att ringa anonymt.

iphone-screensaveSjälvklart måste man hitta på så många lögner som möjligt – ju mer man skrämmer upp amerikanska staten desto större är chansen att man får som man vill. Att det sedan enbart handlar om att man är sjukt orolig för att folk ska kunna använda sina iPhones med operatörer som inte Apple godkänt är en annan sak. Min gissning är att de allra flesta som jailbreakar sin iPhone faktiskt gör det i syfte att kunna välja en annan operatör att ringa med. Sen är det klart att en del också vill komma åt teman, möjlighet att lägga program i bakgrunen och annat skoj – något som på intet sätt äventyrar säkerheten i mobilnäten.

Om man nu vill minska jailbreakandet är det ju bara att de börjar sälja telefonerna upplåsta från fabrik så man kan använda valfritt SIM-kort i dem. Fast det skulle ju aldrig AT&T gå med på. Det är ju som med Skype-appen där man inte kan ringa Skypesamtal över 3G på order av AT&T. Det är kanske något som USAs myndigheter borde titta mer på – om det inte är så att Apple sitter lite väl bekvämt i mobiloperatörens famn…?

För övrigt är det väl inte helt sannolikt att en sådan lag i USA skulle få fäste i Europa, men man vet ju aldrig – USA har ju en del att hota med. :P

Andra bloggar om: , , , ,

Dela i Sociala medier