Det som ingen vill snacka om…

Regeringen använder många fina ord när de pratar om sin arbetsmarknadspolitik och hur arbetslösa sak ut i jobb. Man hävdar ofta att ersättningen i A-kassan måste sänkas drastiskt för att de arbetslösa ska vilja ta jobb. Det är nog väldigt få arbetslösa som inte vill jobba, men framförallt drabbar det här en stor grupp som kan och vill men aldrig får chansen – personer med olika funktionsnedsättningar.

I dag har vi ett vädligt hårt klimat på arbetsmarknaden och har man då ett funktionshinder är man ju knappast arbetsgivarnas förstahandsval, i synnerhet inte om man inte besitter någon form av specialkompetens.  Per Olof Larsson och Jörgen Lundälv, båda forskare vid Götebors Universitet skriver idag på Aftonbladet Debatt om det ingen vill prata om: Att funktionshindrade drabbas dubbelt.

Nu när konjunkturen vänder neråt och arbetslösheten ökar är risken stor att personer med funktionshinder drabbas först av arbetslöshet. De som står utanför arbetsmarknaden drabbas dubbelt. De har lägre inkomster och deras möjligheter att få ett jobb är i princip lika med noll.

Det är bra att detta nämns – men tyvärr tror jag inte det kommer leda till mer än så. Det är nog bekvämare för regeringen och andra att stoppa undan problemet i annan statistik… sjukpension, aktivitetsersättning och vad det nu kan vara. Varför ska man prata om och göra något åt detta, det finns ju ändå så många friska människor som inte har jobb som man bör tänka på i första hand, eller?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela i Sociala medier