Ny mjukvara i min iPhone

iPhone OSNu, några dagar senare än alla andra har jag äntligen iPhone OS 3.0 i min telefon. Jag tillhör ju de där personerna som inte använder Telia som mobiloperatör och således har varit tvungen att vänta på Ultrasn0w för att kunna ringa efter uppgradering.

Det mest revolutionerande i iPhone 3.0 är väl framförallt möjligheten att skicka MMS, att Å, Ä och Ö finns direkt på tangentbordet, att det går att klippa och klistra i applikationerna smat att man kan skriva liggande i nästan alla applikationer. Det senare gör att faktiskt blir möjligt att köra en tvåfingerfattning i skrivandet och man kan komma upp i betydligt högre hastigheter när man skriver SMS och e-post — eller bloggar för den deleen.

Svenskt tangentbord på iPhoneI den nya programvaran har man också valt att inkludera Spotlight – sökfunktioner vi känner igen från OS X. Trevligt. Det ska också finnas stöd för stereo-bluetooth, men jag har inte kunnat testa detta ännu eftersom  det bluetooth-headsettet på något mystiskt vis har försvunnit.

För några månader sedan beslöt sig Mattias och Andreas för att köpa iPhone. Det var ett himla tjatande innan framförallt om vilka funktioner som de inte fick. Nu tror jag dem har fått allt som de ville ha – det ironiska är väl att de båda nu skulle ha kunnat fortsätta köra Tele2 om de hade velat eftersom telefonen ju går att både jailbreaka och låsa upp.

Sedan kan man tycka vad man vill om detta med upplåsning – jag skulle ju helst se att iPhone såldes olåst på alla marknader men av någon anledning vill Apple inte ha det på det viset. Jag har förut kört Telia privat så det skulle förvisso inte ha varit någon issue att göra det igen – men nu har jag ingt privat mobilabbonemang och bestämmer således inte helelr själv över vilken mobiloperatör jag ska använda. Lösningen blir alltså att med våld bryta låset i telefonen. Min iPhone är operatörslåst till januari nästa år och då ska det bli mig ett sant nöje att göra den öppen på riktigt.

Det som suger på allvar är dock att Apple valt att inte inkludera VoiceOver i iPhone 3G. Detta kommer först i iPhone 3G S, den nya iPhone som snart når marknaden i Sverige. VocieOver är en skärmläsare, det vill säga en anpassning för synskadade som gör att det både går att få texten uppläst med syntetiskt tal och att förstora texten. Det finns redan skärmläsare för Nokias mobiltelefoner med symbian och till telefoner med Windows Mobile. Dessa är dock inte inkluderade i produkten utan kostar extra. VoiceOver finns redan i alla nya iPhones och aktiveras enkelt via iTunes eller direkt i telefonen. Det här gör iPhone till en unik produkt och Apple fortsätter den väg man redan har slagit in på i och med att låta VoiceOver ingå i OS X. Huruvida blinda eller gravt synskadade som inte har någon nytta av skärmen kommer kunna använda en iPhone återstår väl att se, men lyssnar man på de podcasts som redan gjorts i landet over there så är det i vart fall ingen omöjlighet att använda iPhone utan syn. Det ska bli väldigt spännade att testa produkten när den kommer till Sverige.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  2 Replies to “Ny mjukvara i min iPhone”

  1. Hej.Jag har problem med min Iphone 2G.Jag hämtade software 2.0.1 o jailbreak till den o den fungerade utmärkt.Tills jag hämtade software 3.0 då hade jag ingen jailbreak som öppnade upp den.Jag gjorde då en restore i Itunes o sedan dess har jag bara en display med att sladden ska kopplas in till Itunes o kan bara rg nödsamtal.Är det någon som kan hjälpa mig att få ordning på min Iphone ?

   • Hej,
    Jag har inget jättebra svar annat än att följa alla instruktioner som gäller redsn0w på http://blog.iphone-dev.org/.
    Aktiveringen ska kunna lösas på det sättet så vitt jag förstår. Jag har aktiviverat min iPhone 3G med original-SIM innan jag sedan har kört in ultrasn0w för att kunna köra Tele2.