Fourth of July, grattis världen

USA firar sin självständighetsdag genom att låta en distriktsdomare fatta beslut i frågor som påverkar hela världens internetanvändare. Mediajätten Viacom har tilldömts rätten att ta del av vilka som tittat på videoklipp hos Google-tjänsten YouTube. Helt plötsligt kändes inte den nya FRA-lagen så unik.

Svenska folket, och resten av världen, kan således snart förvänta sig instormande kravallpolis i sina lägenheter tidigt om morgonen. Samma åklagare som höll i TPB-tillslaget kommer säkert hålla i tyglarna även denna gång och i USAs ledband sända ut polisen mot denna farliga och samhällsomstörtande verksamhet. Som ni vet: Det är idag ett större brott att fildela och titta på upphovsrättsskyddat material än det är att mörda någon.

(Om beslutet enbart berör videoklipp som Viacom kan ha upphovsrätt till eller om det gäller alla videoklipp framgår inte i Aftonbladets artikel – och jag orkade inte leta fram originalkällan just nu.)

Jag tycker slutklämmen på Aftonbladets artikel är fantastik. Den visar så typiskt på hur underhållningsbranchen ser på detta med upphovsrätt. Man undrar ju när de ska förstå att YouTube och liknande tjänster faktiskt kan användas för att ÖKA deras försäljning och inte tvärt om.

Google betraktar rättegången som en attack mot internets grundvalar.

Viacom anser i stället att Google, och i synnerhet dess dotterföretag Youtube, ägnar sig åt ”massivt” upphovsrättsintrång.

För övrigt hittade jag häromdagen delar av filmen Spöket på Canterville. Det är förvisso inte en Viacom-produktion utan en TV-film från 1986 av brittiska Columbia Tristar. Filmen finns alltså i delar på YouTube och går i princip att ladda ner på detta sätt. Denna film har jag letat efter i åratal. Den går inte att köpa varken på VHS eller DVD vilket är synd. Det är en helt underbar tolkning av Oscar Wildes kortroman.

Om det är någon som har filmen och kan tänka sig att sälja den, varesig det är en originalfilm på VHS eller en TV-inspelning på VHS/DVD, vill jag gärna ha kontakt med dig: web@test.joche.se

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier