Hundkoll

Hundägarna Daniel och Natasja Atterbom går i Expressen till hårt angrepp mot SVT’s nya program Hundkoll.

Både Barbro Börjesson och Jeppe Stridh står för en hundfostran som är gammeldags. Den har föga förankring i hur till exempel etologer och de flesta hundtränare i dag ser på hur hundar lär. Denna fostran, med snabba och enkla lösningar, kan till och med vara skadlig för våra fyrfota vänner.

Efter att ha läst debattartikeln var jag tvungen att se programmet (tack o lov för webb-tv). Jag kan efter 1,5 år som hundförare konstatera att det inte är något jag reagerar för i programmet. Hundmassören Mona Falck går så långt att hon säger att hundarna får dödsångest av koppelkorrigering. Dessa debattskribenter är alla förespråkare för den linje där man ska ignorera ett felaktigt hundbeteende och premiera ett korrekt beteende med godis.

Samma sak är det i Top Dog som visas i TV3. Man ska lära hundarna lyda med hjälp av godis. Och hur bra fungerar det sen i verkligheten? Du har inte alltid godis till hands.

Ingen av hundarna i Hundkoll föreföll lida av den behandling de fick av instruktören Jeppe Strid. Uppfostran av hundar är inte alltid gulligt. Man måste sätta gränser för sina hundar och det gör man enklast genom att prata hundens eget språk. Jag tror att både min hund och hundarna i Hundkoll är lyckliga hundar som trivs i sina respektive familjer – även om hundpsykologerna tycker annorlunda.

Uppdatering: Även Aftonbladet har en artikel i ämnet idag.

Tillsammans rasar de mot att SVT:s program lär ut att belöningar till hundar i form av godis är felaktigt.

Mjaha, o vilken nytta skulle godiset göra? Om du inte får jycken o göra det du vill utan godis, hur stor nytta är det då med det? Själv använder jag godis enbart i ett enda träningsmoment och det är inkallning, för att det där finns en poäng med att göra den positiva förstärkningen av ett korrekt beteende. Främst använder jag belöning vid inkallning med pipa, dock väldigt sällan.

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier