Hotad om avsked för avstyrd misshandel

Faximil av Aftonbladet nätupplaga 2006-01-14När det utbröt bråk vid ändhållplatsen på Råslätt i Jönköping en lördagskväll tvekade busschauffören aldrig. När han såg att en ung pojke sparkades i huvudet gjorde han det enda rätta: Han lämnade sin buss, låste den och gav sig in i bråket för att försöka rädda pojken.

I dag rapporterar Aftonbladet om denna händelse. Om en ensam persons civilkurage. Men det är inte enbart för att lyfta fram chaufförens hjältemod. Nej, saken är nämligen den att hjältemodet inte uppskattades av hans arbetsgivare som nu gett honom en varning med hot om avsked om han åter igen försöker rädda någons liv.

–Pojken kunde ju ha sparkats till döds. Det hade jag inte kunnat leva med, har chauffören sagt till Jönköpings-Posten.

Chaufförens fackförbund är naturligtvis upprörd över händelsen. Kommunals huvudskyddsombud Jan Ekman säger till JP: — Här pratar man i regering och riksdag om att införa en lag för att tvinga fram civilkurage. Och när vi har en kille som vågar sticka ut skallen och försöker visa civilkurage, så blir han straffad av företaget.

Arbetsgivaren anser i det här fallet att det hela är ett polisärende och att den anställde aldrig borde ha lämnat sin buss.

Å ena sidan har arbetsgivaren ett ansvar för att deras medarbetare inte ska skadas i sitt arbete, men å andra sidan måste man väl se till vad det handlar om. Kanske räddade chauffören en ung människas liv, för detta straffas han av sin arbetsgivare. Sjukt.

Uppdatering: Även Expressen har skrivit om detta.

Dela i Sociala medier