Ska du äta här, eller ta med?

Varje gång du tar med ett meal från McDonald’s tjänar bolaget 6 kronor extra på din mat. Detta på grund av att företaget då enbart redovisar livsmedelsmoms (12%) mot mormal moms (25%) om du sitter där.

Detta uppmärksammas idag av N24.se.

— Det stämmer att vi tjänar mer på att kunderna tar med sig maten. Vi hade differentierade priser fram till 2000, men valde då att höja ???take away???-priserna, säger Mc Donald’s marknadsdirektör till N24.

Detta är ju intet nytt, och jag har vid flera tillfällen irriterat mig på detta. Det som irriterar mig mer än något annat i detta är att Mc Donald’s faktiskt fuskar med momsen. Går man exempelvis in på Mc Donald’s på Vasagatan i Stockholm en sen kväll får man inte frågan om man vill äta där eller ta med, nej man får resolut maten packad i påse även om man äter där. Innebär detta att företaget stoppar hälften av statens momsintäkter direkt i den egna fickan, trots att maten inte är take away?

Skatteverket har, enligt N24, ingen åsikt om McDonald’s prissättning så länge de redovisar sina skatter som de ska. Skatteverket borde nog dock utreda om det inte fuskas med vad som är livsmedelsmoms och det som är vanlig mervärdesskatt.

Dela i Sociala medier