Netgear Nighthawk M1

På bildskärmen ser man förbrukad datamängd, mottagning och hur många enheter som är anslutna. Man kan också få fram enhetens wifi-information.

Jag tror att jag skaffade mitt första mobila bredband nångång i början på 2000-talet. Då var det fortfarande instickskort som man kunde trycka in i sin bärbara dator som gällde. Senare har jag nog haft en och annan bärbar PC som haft mobilt bredband inbyggt. Därefter har det handlat om USB-donglar och så småningom små batteridrivna miniroutrar som skapar ett trådlöst nätverk. I moderna mobiler kan man ju dessutom använda tethering, alltså dela ut sin mobila dataanslutning från mobilen till sin bärbara dator. Fördelen med det är så klart att du slipper en extra pryl och kan ändå koppla upp din dator vart helst det passar dig. Nackdelarna är rätt uppenbara: det drar ur mobilens batteri mycket fortare och det är inte helt praktiskt att dela med sig av sin mobila anslutning till andra än en själv.

I husvagnen har jag de senaste åren haft en mobil router från TP-Link. Den har fungerat helt okej, förutom att mottagningen ute där vi har vår husvagn är urkass. Men det har stört mig att jag behövt ha dubbla uppsättningar prylar. Den lilla minirouter jag använt mig av har dessutom inte stöd för särskilt många LTE-band vilket gör att uppkopplingen blir långsam, det har dessutom kompletterats av ett rätt långsamt wifi. Ingen ultimat lösning alltså.

Med andra ord så påbörjades sökandet efter en annan lösning. Förutsättningen var alltså att det skulle vara en enhet som både kan användas i husvagnen och när jag behöver uppkoppling på andra håll. Efter att ha kollat runt ett tag föll valet på Netgear Nighthawk M1. Det är ingen jätteliten pryl, den är 10,6×10,6 cm och alltså ungefär lika stor som en AppleTV.

Nighthawk M1 är utrustad med både USB-C för laddning, USB-A för att koppla in hårddisk och en ethernetport.

Det här är på inget sätt en billig enhet. Den går loss på nästan 3 500 kronor, men den är å andra sidan utrustad med väldigt många funktioner. Det är helt enkelt en fullskalig router i litet format och med inbyggt mobilmodem. Den har en USB-port där man kan ansluta en hårddisk och dela ut i nätverket och den har även plats för ett microSD-kort med samma funktionalitet. Laddningen sker via USB-C som också kan användas för tethering till en dator om man så önskar. Dessutom finns en ethernetport som endera kan användas för att koppla in M1 mot till exempel ett fibernätverk eller för att ansluta en enhet som inte har stöd för wifi. Naturligtvis kan man även koppla in en switch om man skulle vilja det.

Under gummifoten gömmer sig anslutningar för externa antenner.

Ett av kriterierna när valet föll på Nighthawk M1 var också möjligheten att ansluta extern antenn. Vid en första blick kan man tro att detta inte finns på denna enhet men de är gömda under de två gummifötterna. Där finns anslutningar för antenner med TS9-koppling. Man kan koppla in två antenner och M1 har stöd för mimo. En lämplig antenn säljs hos Kjell o Company (artnr 30068). Detta ger en antennvinst på 7-8 dBi. Det gör en enorm skillnad om man befinner sig på en plats med halvtaskig 4G-täckning. Det är värt att notera att det alltså är anslutning för LTE-antenner under gummifötterna och alltså inte för wifi som det påstås i en av de svenska recensionerna av produkten.

Installationen

Det är lätt att installera NightHawk M1. När man startar upp M1 första gången får man direkt instruktioner på enhetens bildskärm om att man växlar informationsskärmar med ett snabbt tryck på power-knappen. Då får man fram enhetens wifi-information.

För att konfigurera enheten så laddar man hem Netgears app och ansluter till M1s wifi-nät. Första gången man startar appen får man välja admin-lösenord för enheten och får också möjlighet att personifiera både SSID och lösenord. Något som man naturligtvis bör göra.

När den grundläggande konfigurationen är klar får man upp allmän statusinformation och kan också ändra andra inställningar i M1.

Inställningsmöjligheterna är dock något begränsade, men det går att ändra det mest basala. Jag har till exempel inte hittat inställningar för att ändra till exempel interna ip-adresser. Det är ju å andra sidan något som de flesta användare inte har någon större nytta av. En praktisk funktion för den som har begränsad datamängd är att man kan ange hur många gigabyte man har per månad och vilket datum som surfen förnyas. Då kan man också snabbt se på displayens högra sida hur mycket av datan man konsumerat. På andra sidan visas en likadan grafisk stapel som talar om hur mycket batteri man har kvar.

M1 ska klara 20 anslutningar samtidigt och ha batterikapacitet för 24 timmar. Hur det ser ut i verkligheten har jag ännu inte hunnit testa.

Nu väntar testerna i verkligheten för att se hur bra den här prylen är egentligen men mina förväntningar är höga. Jag återkommer med kommentarer om Netgear Nighthawk M1 när jag kört lite längre.

Dela i Sociala medier