MSN-problem

Adium LogoIgår fick jag ett nytt bredbandsmodem/router från Comhem, ett Netgear CG3100 eftersom jag uppgraderat till deras nya tjänst XXL 100 mbit (jag får ut 56….). I samband med att jag installerade det har jag fått helt galna problem att använda MSN. Jag kan inte skicka meddelanden, jag får inte meddelanden och jag får en massa felmeddelanden. Jag använder Adium i OS X och det är ju svårt att säga om problemen är relaterade till klienten eller till bytet av router – oavsett så är det fruktansvärt frustrerande att inte kunna kommunicera ordentligt. Ska hem till en kompis i kväll och tänkte då ta med mig datorn dit för att testa om jag har samma anslutningsproblem där. Om det är relaterat till routern så blir det till att ta ett nappatag med Comhem – gud vad jag längtar. :-)

Tyvärr har jag sen förr rätt dåliga erfarenheter av just utrustning från Netgear. Om man bortser från att de har ett webgränssnitt som ser ut att vara ihopsnickrat 1990 så tappar den mina SSH-anslutningar när dem är inaktiva (vilket i och för sig var lättlöst med en rad i sshd_config på servern men ack så irriterande) dessutom har andra anslutningar krånglat. Jag har nu stängt av alla funktioner jag hittar som bör stängas av i routern men det blir ändå inte bättre. *muttrar*

För övrigt kan man ju undra i sitt stilla sinne varför Comhem inte har aktiverat stöd för UPnP i routrarna vid leverans. 80% av deras kunder kan ju knappast konfigerera router och lär få en massa onödiga problem av att detta inte är aktiverat.

Uppdatering 2009-12-06: Kan konstatera att problemen kvarstår och att jag hade samma problem hemma hos min kamrat. Har dessutom fått bekräftat från flera bekanta med MSN att det har problem med att skicka meddelanden. Irriterande, men således kan nog både MSN-klient och router avskrivas som felkälla just nu.

Uppdatering 2009-12-09: Problemet är nu löst. Felet ligger i mjukvara hos Netgear-utrustning. Både i det specialmodem, CG 3100, som Comhem använder men även i andra routrar och accesspunkter från Netgear. Lösningen i Comhemfallet är att ställa om CG 3100 till att inte ha NAT aktiverad och således använda sin egen nätverksutrustning och bara använda CG 3100 som modem. Comhem påstår att det ska komma en uppdatering från Netgear som löser detta och framtiden får väl utvisa om det gör det.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  4 Replies to “MSN-problem”

  1. Jag har också problem med Adium i OS X men de problemen handlar mer om att klienten har svårt att ansluta till ICQ. MSN funkar fint.

  2. Installerade min netgear CG3100 igår… upptäckte problem med MSN idag. Ställde om CG3100 till bryggat läge (NAT off) och satte tillbaks min airport extreme (hade tänkt pensionera den eftersom CG3100 har inbyggd WiFi, FW etc). Allt funkar helt perfekt nu.

   Tack så mycket för att du tog dig tid att blogga om detta!

  3. Har tillbringat de senaste timmarna med att försöka få min Lacie-drive att fungera via UPnP med min sprillans nya CG3100-router från ComHem. Efter att jag installerat det nya modemet och XXL-tjänsten så har varken min Playstation3 kunnat hitta Lacie-hårddisken eller vår IP-telefon (inte ComHem) fungerat. Uppenbarligen inte bara jag som har problem med denna skrothög till router. Så tack för att du tagit dig tid och bloggat om detta och kunnat sprida lite ljus i mörkret.