Det är fult att luras

Bild på Watermix Pear och och Strawberry från SodastreamOm du ser en produkt med texten ”free”, ”light” eller ”zero” så tänker du förmodligen att produkten i fråga är sockerfri. 

Eftersom jag lever med diabetes så har jag blivit rätt bra på att genomskåda när företag använder missvisande produktnamngivning för att ge sken av att produkten är nyttigare än den i själva verket är. Det är sällan jag går i fällan. Men det händer. 

Sodastream har något som de kallar för Water mix, och hade jag tittat på deras produktsida på webben hade jag inte gått i fällan, för där finns inget Delförstoring. "Naturally sweetened" "Free from perservatives"tillägg på Watermix Pear (flaskan till vänster ovan). Men på den i butik har det i rött smugit sig in ”free” på samma ställe där det står ”zeros” på den högra, sockerfria flaskan. Denna free-flaska har 4g kolhydrater per deciliter, eller ca 16 kcal. Vad är det då som är free? Jo, den är fri från konserveringsmedel. (Se bilden till höger). 

Delförstoring. "Includes vitamens" "sugar free"Visst, de påstår ingen stans att det är sockerfritt, men jag tycker nog ändå att marknadsföringen är luddig, speciellt som de pratar om naturliga sötningsmedel i samma stil som konserveringsmedlet. Det är troligen fullt tillåtet, men visst gränsar det till vilseledande marknadsföring.

Päronvarianten är väldigt god och smakar inte alls sött. Jag började dock fundera över påverkan på mitt blodsocker som ju inte var så konstig. Egentligen borde jag ha reagerat på att den var lite mer trögflytande än den andra vattenmixen, men sånt kan ju variera lite. 

Som tur är har Sodastream flera sockerfria varianter på sin vatten mix. Lime, ananas/grape, pink grape och jordgubb/vattenmelon. Jag skulle dock verkligen önska att Sodastream blev tydligare i sin produktnamngivning så man inte behöver fundera på vad det egentligen är man sätter i sig. Man har ju inte heller valt det största typsnittet för innehållsdeklarationen om man säger så. 

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela i Sociala medier