Snart dags för nya leksaker

watchIdag lyser solen ute och man kan riktigt känna att våren är på väg. Med våren kommer också alltid en ny omgång med tekniknyheter, leksaker man bara måste ha. I måndags höll Apple sitt vårevent och presenterade nyheter. Dels pratade man så klart mycket om Apple Watch som ska släppas i april.

Det mesta om Apple Watch var redan känt förutom lanseringsdatumet. Den släpps 24 april i utvalda länder med förbokning från den 10 april. Jag har haft funderingar på att åka till London lagom till releasedagen för att dse om det går att plocka upp en Apple Watch då. Jag har inte riktigt bestämt mig ännu hur jag ska göra. Det vore ju onekligen lite skoj att vara först med den nya smarta klockan. Dessutom gillar jag verkligen konceptet. Jag har använt smarta klockor från Samsung och Pebble och gillar det verkligen. Det är himla smidigt att ha notifieringar på armen och med Siri på svenska (från iOS 8.3) så blir det ännu mer intressant.

macbookEn annan nyhet var att Apple släpper en ny dator. Många hade gissat på en 12″-dator från Apple och det var också det som släpptes. 12 tum stor skärm och 900 gram tung och i samma tre färgskalor som på iOS-enheterna, silver, guld och rymdgrå. Det som många hade trott var dock fel – den heter inte Macbook Air utan bara Macbook.

För mig som idag bär omkring på en Macbook Pro 15″ med retinaskärm blir glad. Jag gillar iofs den stora skärmen på MBP men i många situationer så skulle en mindre dator definitivt vara av värde. Jag har haft tankar på en Macbook Air men eftersom den inte har Retinaskärm så har det inte varit aktuellt. För mig är Retina-skärmen värd en hel del. 10 april ska datorn börja säljas, om det är i Sverige är dock inte okänt ännu, men oftast har datorerna släppts på alla marknader samtidigt så man kan ju hoppas att det i alla fall inte dröjer så länge. Så länge så säljer jag av min Macbook Pro 15″ och sedan när det närmar sig lite mer min 13″ MBP som hittills ”blivit över”.

En intressant detalj med nya Macbook är att man har valt att bara ha ett uttag på den för laddning, skärmanslutning, USB och så vidare, denna kallas USB C och är en ny standard (USB 3.1). Macbook har dock faktiskt två anslutningar, man har nämligen också låtit 3,5mm uttaget för hörlurar sitta kvar.

Jag funderade på om jag skulle tycka det där var ett problem och kom fram till att det är extremt ovanligt att jag kopplar in något annat än en strömsladd i min bärbara Mac så det är nog inget problem. En adapter för att kunna ansluta USB-enheter kan ju dock vara bra att ha i databäskan för de gånger man verkligen måste ansluta ett USB-minne eller liknande.

Apropå dataväska så har min väska som rymmer 15″-datorn börjat haverera i sömmarna och är i princip slut som datorväska så det blir till att återgå till 13″-väskan som å andra sidan håller trots många år på nacken.

Så idag pågår radering av hårddisk och ominstallation av OS X på datorn som ska säljas och uppdatering av 13″-datorn som ska vara kvar ett tag till. Sen är det bara att hoppas på att Apple snart släpper de nya datorerna i Sverige – och Apple Watch med för den delen.

(Den stora frågan kvarstår dock: Silver, Rymdgrå eller Guld?)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier