Alla dessa skorstenar?

SkorstenarHär i mitt bostadsområde som är byggt i början på 40-talet har husen en fruktansvärd massa skorstenar. Jag har alltid funderat på varför. Det kan naturligtvis ha med ventilation att göra men man tycker ju att det i så fall borde gått att lösa det lite smidigare. Man skulle ju kunnat tro att de hade med kakelugnar att göra men det här huset har inga och så vitt jag vet har de heller aldrig haft några.

Jag vet inte om det är något speciellt för det här området, en taxichaufför jag åkte med en gång frågade om min adress låg i området med alla skorstenarna, så kanske är det något unikt – och i så fall ännu mer intressant.

Om någon kan förklara denna skorstensskog så vore jag tacksam. Vore kul med en lösning på ett av alla dessa vardagsmysterium.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Dela i Sociala medier

  3 Replies to “Alla dessa skorstenar?”

  1. Nu är jag ju knappast någon expert på området, men en liten lekmannagissning kan man ju försöka sig på.

   Om du kikar på bilden ovan skulle jag gissa att vi från vänster till höger har ventilation, ventilation (ser ut som badrumsfönster) och sedan på andra sidan nocken det som är själva skorstenen från köken gånger två, sedan börjar det om igen (nu är ju iofs det också en ventilationskanal, men inte samma som vanlig frånluft. Matos är ju som bekant brandfarligt).

   Att du sedan ser, tex från vänster, två ventilationstrummor som man kan tycka borde gå att slå ihop till en beror förmodligen på att ett hus som detta är indelat i flera brandsektioner (eller vad det nu kan heta). Om du går upp på vinden kommer du säkert hitta ”brandväggar” mellan de olika trapphusen. Dessa går vad jag vet hela vägen ner mellan lägenheterna. Kan ju lätt bli lite tokigt om man ”overridar” deras funktion med lite smidiga ihopkopplingar av ventilationskanaler… :-)

   Kort sagt, jag tror, som lekman, att det stora antalet skorstenar på denna typ av hus helt enkelt beror på hur man byggde brandskydd på den tiden. (mina teorier tror jag stämmer ganska bra med de två hus av liknande typ och årgång jag bott i tidigare)

   Att dessutom dra en ventilationsstam vertikalt genom en sådan byggnad är troligen enklare än att dra en massa horisontella kanaler hit och dit som då dessutom ska dimensioneras för ett större antal lägenheter. Tänk på att bygget utfördes för 60 år sedan eller mer ;)

  2. Tack! Då återstår bara funderingen, vad är de små rören bredvid skorstenarna? Det jag reagerade på var att jag tyckte dem är så ruggit överdimensionerade, men det är ju som sagt dryga 60 år sen de byggdes.

  3. Kan tänka mig att de små rören är avloppsluftningen. (Avloppet behöver tilluft för att det ska bli ”flyt på skiten”. Jämför med att hålla en ölburk uppåner och hälla ut, och om du gör samma sak fast med ett hål i botten).

   Och vad gäller överdimensionering, tänk på att det säkert är ett gäng kanaler som kommer upp i de där huvarna, säkert en från varje lägenhet vid den trumman.

   Gott Nytt År!