Piteå dansar och ler medan havsbadet bryter mot lagen

Nästa helg är det dags för den årliga PDOL-festivalen i Piteå. I många år har man haft problem med fylleri, bråk, våldtäkter och annat elände under festivalen. Nu har dock Pite Havsbad kommit på en aldeles lysande lösning för hur de ska slippa problem under PDOL!

Besökare under 30 år som saknar medföljande föräldrar eller målsmän förvägras alltså inträde på området, skriver Piteå-tidningen.

Jag som fyller 30 i år har inte haft målsman på 12 år – man slutar nämligen ha det när man är 18. Dessutom berättas det i artikeln om att de bryter mot lagen om allemansrätt i samband med beslutet. Dels rörande stranden som omfattas av strandrätt, och dels rörande en allmän väg som omfattas av allemansrätten.

Jag blir så upprörd när jag läser sådant här. Om man inte klarar av att hantera supande ungdomar får man väl hitta andra lösningar – exempelvis att lägga ner festivalen. Men att på detta sätt frånta myndiga personer deras demokratiska fri och rättigheter är under all kritik. Man har nu ansökt hos kommunen om att få en temporär ändring i ordningsstadgan. Förhoppningsvis finns det inte en politiker som vågar ta i en så het potatis och vi kan därmed hoppas att försöket till förbud faller.

– Men vi har förgäves genom åren provat en rad olika åtgärder för att skapa ordning på Havsbadet just denna helg.

Alternativet är ju fortfarande att lägga ner PDOL. För övrigt är det inte bara ungdomar som super.

– Bara i Sverige, suckar norske civilingenjören Andreas Rafaelsen, 29. (Aftonbladet)

Ja, det är nog bara i Sverige det skulle gå att göra så här.

Uppdatering: Texten uppdaterad för att påpeka att det inte är PDOL som fattat detta beslut utan Pite Havsbad. Orsaken är dock arrangerandet av PDOL i Piteå. Ändrade också rubriken för att ytterligare förtydliga.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dela i Sociala medier

    2 Replies to “Piteå dansar och ler medan havsbadet bryter mot lagen”

    1. hej
      jag vill bara säga att DET ÄR INTE PDOL som har 30år åldersgräns. Utan Piteå Havsbad som ligger ca 1mil utanför PDOL.

    2. Jo, du har naturligtvis rätt. Det är Pite Havsbad som bär skulden och inga andra. Sorry för felaktigheten i inlägget.