Chatskola – pinsamt Aftonbladet.

Aftonbladet ställer idag frågan om Du förstår din MSN-unge. Nej, det gör du inte, i alla fall gör inte Aftonblaskans reporter det. Med hopdiktad chatdialog med akronymer aldrig någonsin använda i ett svensk MSN-fönster försöker Aftonbladet och barnpsykolog Anders Nyström förmå föräldrar att ha bättre koll på vad deras MSN-ungar gör onine. Aftonbladet bjuder på följande lilla exempel i onlinevokabulär. Silar du tugget?

Okänd: Sha!!!! Tkr u dt? Ska vi cs F2F lr?
Dottern: NW! J/K LOL… IOW ASAP. Va tkr u?
Okänd: K helst B4 5… e U Rdy för lite Ql?
Dottern: A ROFL r U f/m?
Okänd: de 4 u c… men FYI e ja MWC. 

Själv har jag varit på internet sedan internet var grått, webläsaren hette Mosaic och IRC kördes i konsoll på en linuxhoj. Det är länge sen. Jag har aldrig örd talas om vissa av de här akronymerna, många av dem skulle kanske fungera i en engelsk konversation, men det är inte troligt att det finns många som använder den typen av online-språk.

Naturligtvis ska föräldrar ha koll på vad kidsen gör online. Men jag tror att det är viktigare att snacka med barnen och lära dem om nätets farligheter än att smyga i buskarna och leka polis. Med en öppen dialog kan man skapa trygghet och då kommer ungarna berätta om nåt konstigt händer.

Andra bloggar om: , ,

Dela i Sociala medier

    One Reply to “Chatskola – pinsamt Aftonbladet.”