Sex, med livet som insats

”Hiv-smittad 15-åring åtalad”

KondomRubriken lyser mot en på Aftonbladets startsida den 17 augusti. Artikeln handlar om en flicka som medveten om sin status som HIV-positiv haft oskyddade samlag med en några år äldre pojke. Pojken har, mirakulöst nog, klarat sig från att bli smittad.

Artikeln får en att tänka till. Många är de killar som inte vill använda kondom för att det förstör känslan, för att det är opraktiskt eller rent av avtändande.

Man undrar ju, är det värt att riskera sitt liv och sin hälsa för ett endaste litet samlag? Är det verkligen 5 minuter nöje värt ett liv av mediciner, kontroller, läkarbesök och lidande?

Svaret är självklart nej. Men när man är kåt eller för den delen onykter, ja se då var det där inte lika självklart längre.

Man vill gärna tro att HIV inte kan drabba mig. Det drabbar bara äldre homosexuella, tror många. Så är det förstås inte. Det kan vara vem som helst, du, jag eller någon annan som drabbas – även femtonåriga flickor i Örebro län.

Jag diskuterade artikeln med en vän och hans spontana kommentar var att om han hade varit den killen och klarat sig skulle han nog blivit munk efteråt. Det ligger väldigt mycket i det.

HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar kan som sagt drabba vem som helst av oss när som helst.  Tänk på det nästa gång du ska till….

Dela i Sociala medier