Akta dig för en UC, del II

I maj i år skrev jag om att man ska akta sig för att få en UC. Bakgrunden var att jag försökte baka ihop några krediter till ett lån men eftersom Lendo tidigare ställt en fråga om mig så blev min kreditscoring, eller riskbedömning, som UC kallar det väldigt hög.

Nu har det hänt igen. Min riskprocent hade så sakta börjat sjunka. Men så i somras så gjorde jag ett fakturaköp. Inga konstigheter. Ni vet hur det brukar vara. Man gör ett köp och delar fakturan på två eller tre gånger. Det här borde inte ha varit några konstigheter. PayEx som var kreditgivare bestämde sig dock för att göra en full UC för en kredit på 3.500 kronor. Resultatet lät inte vänta på sig. Riskbedömningen fördubblandes och lite till. Tack för det.

Nu har jag enligt riskbedömningen hos UC en risk på 5%. Det betyder att risken är 5% att jag ska åka på en betalningsanmärkning inom 12 månader. Det är, med kreditgivarmått mätt, svinhögt. Det är så högt att du inte kan få lån i någon bank i Sverige. Vad du har för inkomst och betalningsmöjligheter i övrigt är ointressanta. Alla storbanker går nämligen i princip enbart på riskbedömningen. Ställda frågor syns i och påverkar din riskbedömning i 12 månader. Det finns alltså anledning att ännu en gång påminna: akta dig för en UC!

Dela i Sociala medier