Teknik

På den här sidan tänker jag presentera delar av den teknik som används för att publicera joche.se på webben. Både vad gäller webserver och liknande teknik men också när det gäller bloggverktyget och dess olika plugin-program.

Motorn i allt är webserver Apache på en linux-server som står parkerad på min arbetsplats.

WordPress
WordPress är ett bloggverktyg – och i ett CMS i sin enklaste form. WordPress är fritt att använda och är fruktansvärt komplext i vad som går att göra med det. Jag har använt WordPress sedan 2005. Innan dess använde jag under många år CMSet PHPX, ett mycket bra CMS som dessvärre slutade utvecklas. En kortare period körde jag också e107. Dessförinnan körde jag en period blogg i ett system jag i mångt och mycket byggde själv med hjälp av en databasintegrationsmodul mellan Roxen Challenger och MySQL. Layouten på den sajten fixades av en mycket smart temaliknande modul tillverkad av en bekant och föredetta kollega.

Plugins
En av WordPress största styrkor är dess plugins, som i princip alltid är gratis. Plugins används för att ge tillgång till funktionser som inte finsn i WordPress från början och för att interagera med andra tjänster så som Twitter, FaceBook och liknande sociala nätverk. På joche.se använder jag följande plugins:

 • Twitter for WordPress
  Postar uppdateringar när nya blogginlägg skrivs till Twitter (som postar dem vidare till Facebook)
 • Sociable
  Skapar länkar för att visa inlägg på exempelvis FaceBook under etiketten ”Dela:” under alla inlägg.
 • SimpleTags (modifierad för Bloggar.se)
  SimpleTags är en plugin som skapar taggar till andra sajter. Jag använder en modifierad version som används för Andra bloggar om. Den modifierade informationen gör att sajten indexeras hos Bloggar.se (via Nyligen)
 • Bad Behavior
  BB är ett måste på varje WordPress-installation som tillåter kommentarer. BB rensar spam och stoppar robot-besök.
 • pbEmbedFlash
  Gör det som namnet antyder – skapar möjlighet att bädda in flashobjekt i WordPress. (Skapa en snyggare implementation för YouTube tex). Sedan nya versionen (2.9) av WordPress så har den här pluggen egentligen spelat ut sin roll då Youtube-integrationen fungerar mycket bättre redan i WP nu än den gjort tidigare.
 • Countdown Timer
  En plugin som räknar ner till olika saker. Ganska onödigt men en kul grej som widget i sidopanelen.
 • nexGen Gallery
  Gallerifunktion som används på bildwebben. Mycket bra. Har också möjlighet att visa slumpade bilder eller slideshow som widget i sidopanelen.

Bilder i bloggen
Jag använder mycket bilder i min blogg. Dels en hel del clipart som är fri grafik som jag plockar upp här och där. I de fall grafiken har en upphovman anges det i blogginlägget. Alla fotografier som visas i bloggen är upphovsrättsskyddade. Jag tar dels bloggbilder i realtid med en iPhone 3GS men många bilder är också tagna med systemkamera, en Nikon D60 för att vara exakt. I min iPhone använder jag den WordPress-app som finns för att posta till bloggen direkt från telefonen i både text och bild. Här är ett exempel på en blogg gjord via iPhone.

Sidan är under produktion

Dela i Sociala medier

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  *