Mobile First och dynamisk layout

Aside

Det är ju jättebra att hemsidor är ”mobile first”. Dynamisk layout gör det mycket lättare att hantera dem i mobilen. Det finns dock både för- och nackdelar med detta.

I samband med att WordPress kom i ny version för ett tag sedan släppte man också ett nytt standardtema, Twenty Sixteen, som jag nu har uppdaterat till. Det har många fördelar, som just detta med mobil först när man tänker design. Det blir lättare att läsa och bilder fungerar bättre. Men. Om man kikar på sidan på en desktop, vilket iofs blir mer ovanligt, så är det inte per automatik lika snyggt.

Ett praktexempel på när mobil först-sidor inte fungerar på desktop är SL.se. Den sidan är faktiskt helt enkelt gräslig på en dator.

Så illa är nu inte det här temat, även om till och med jag som gillar text tycker att det blir groteskt stort på en dator. WordPress ska åtminstone ha cred för att de inte låst möjligheten till zoom när man ser sidan på en mobil enhet. Det är annars en lika vanlig som irriterande lösning. Och jag kommer nog aldrig förstå varken varför man väljer att göra det, men framförallt inte varför webbläsarna tillåter det. Det där är nämligen ett enormt problem för personer med synnedsättning – och så enkelt avhjälpt genom att låta användaren zooma texten till sin egen önskade läsnivå.

På det hela taget är jag ändå nöjd med just det här nya temat. Lite gråare, minst sagt, men ändå rätt snyggt.

Apropå det där med text-storlek förresten. I Aftonbladets app för iOS kan man ändra textstorleken i två olika steg. Otroligt generöst, men ack så lite. Ge mig åtminstone några steg till – eller ännu hellre: stöd dynamisk text (dynamic type på engelska) så blir det ännu bättre. Det har ju faktiskt FaceBook äntligen gjort efter att jag klagat på varje version i snart två år.