Det smarta hemmet med Philips Hue

Led-slinga i taket och smart lampa i uplighten i vardagsrummet.
Led-slinga i taket och smart lampa i uplighten i vardagsrummet.

Jag har länge letat efter en bra lösning för belysning hemma. Vi har tidigare kört ett NEXA-system men det har fungerat dåligt och ännu sämre sedan vi flyttade till stan med all störning som erbjuds här. I vårt larm från Verisure har vi möjlighet till smartplugs, det duger bra för automatiserad småbelysning som tänder sig när solen går ner, men för en mer komplex lösning funkar det inte. Dessutom har de inte stöd för Apples Homekit och går inte att styra via Siri i iPhone.

Originalknappen överst, förtejpad och en smart styrknapp för Hue nedanför.
Originalknappen överst, förtejpad och en smart styrknapp för Hue nedanför.

Efter att ha kikat runt ett tag så började jag titta närmare på Philips Hue, ett väldigt smart ljussystem med flera komponenter. Hue-systemet bygger på smarta lampor i stället för att tekniken sitter i väggkontakten. Det här medför att man alltid måste ha strömbrytarna för takbelysningen påslagna, men det är ett pris man får betala – och det finns ju tejp.

Nu har jag inhandlat ett antal lampor med E27-sockel. Alltså den storlek som sitter i vanliga taklampor. Jag har installerat såna lampor i uplighten i vardagsrummet, i köket, i hallen och på den lilla toaletten.

Köket har här antagit en grön färgton.
Köket har här antagit en grön färgton.

Jag har dessutom kompletterat systemet med smarta strömbrytare som har fyra knappar där man kan programmera vad som ska hända för de olika tryckningarna. Detta är extra bra eftersom de flesta lamporna i systemet har möjlighet att byta färg. Upp till 16 miljoner färger skrter man med och det betyder att i princip varje nyans finns. De är dessutom dimbara för att du ska kunna få den perfekta belysningen för ditt hem.

Appen för iPhone gör det lätt att kontrollera alla lampor i huset.
Appen för iPhone gör det lätt att kontrollera alla lampor i huset.

Du kan ställa in olika scener för varje rum för att få det perfekta ljuset för varje tillfälle. Sedan ber du bara Siri aktivera den scen eller det rum du vill ha ljus i. Självklart kan du också be Siri att släcka alla lampor så det blir mörkt. Eftersom systemet har tvåvägskommunikation med alla enheter så får man också en talad bekräftelse av Siri när det är fixat. Perfekt om man inte ser.

Till Philips Hue-systemet finns också en ljusslinga med LED kallas LightStrip Plus. Den är två meter lång och självhäftande och går dessutom att bygga ut i bitar om en meter styck. Med hjälp av detta har jag skapat en tre meter lång belysningsramp ovanför soffan som förutom att den erbjuder all sköns färger också kan erbjuda ett starkt vitt ljus när man städar eller vill koncentrera sig på något.

Rörelsesensorn i köket sitter på dörrkarmen, i lagom höjd så att den även ska aktiveras när dottern går in i köket.
Rörelsesensorn i köket sitter på dörrkarmen, i lagom höjd så att den även ska aktiveras när dottern går in i köket.

Systemet kompletteras av två stycken rörelsesensorer, en i köket och på den lilla toaletten. Det gör att det räcker med att gå in i rummet för att få ljus. Sensorn går också att programmera så att den visar olika ljus beroende på tid på dagen. Den kan också låta bli att tända alls om rummet redan är tillräckligt ljust. Framförallt gillar jag funktionen att kunna ställa in en nattlampa. När det är natt blir det ett svagt rött sken inne på toaletten, tillräckligt för att se vad man gör, men inte tillräckligt för att bli superpigg.

Det fattas fortfarande några komponenter innan systemet är fullskaligt. till exempel belysning till dottern rum. En kul detalj med Hue-systemet är att det finsn oliak tredjepartsappar. Med dessa kan man skapa sekvenser av ljus så att de automatiskt växlar mellan regnbågens alla färger. Eller appen Hue Disco som gör om ditt vardagsrum till ett dansgolv och följer musiken som spelas i rummet. Systemet går att bygga ut i all oändlighet, men eftersom det är ganska dyrt får man göra det lite i taget.

Jag är väldigt nöjd så här långt. Systemet var väldigt lätt att komma igång med och hittills har allt fungerat fantastiskt bra.

Andra bloggar om: , , ,

Dela i Sociala medier