Mot nytt hem, del I: Moment 22

Sommaren 2009 gjorde jag mitt livs dittills största affär, jag köpte en bostadsrätt. Då trodde jag att jag skulle stanna där länge – och jag har bott där längre än i någon tidigare lägenhet så det är väl sant på sitt sätt.

Dock förändras livet ständigt. Sedan november 2010 är jag sambo och lägenheten på 61 kvadratmeter har helt enkelt blivit för liten.

När vi nu börjat ta tag i det här med att försöka hitta ett nytt boende har vi upptäckt att det här är en process som är i princip omöjlig att få smidig. Efter flera samtal med banken är kontentan att man i princip ska ha ett underskrivet säljkontrakt i handen innan man skriver på för att köpa en ny lägenhet. Det innebär ju i princip att man riskerar att stå utan ett boende den dagen som en ny person ska ha tillträde till ens gamla lägenhet. Att man naturligtvis ska sälja och köpa i så nära anslutning till varandra är ju en självklarhet, men det känns ändå som en läskig balansgång. Vad händer om det inte finns något objekt som passar när det är hög tid att köpa? Förhoppningsvis kan man naturligtvis styra tillträdet till sin gamla lägenhet en bit fram i tiden så det finns bra möjligheter att få ihop det, men ändå. Det känns läskigt och lite som ett moment 22.

En tröst i det hela är ju åtminstone att man får hjälp med ett handpenningslån medan ens egna pengar fortfarande sitter fast i det gamla boendet och dels att man får flytta säkerheten från det gamla till det nya och på så sätt slipper binda om sina lån. Man får vara glad för det lilla.

Vi ska nu påbörja en försäljning i alla fall så får vi se var det hamnar. Först genom att förbereda för fotografering av lägenheten. Vi har valt mäklare. Vi träffade några olika och till slut så föll valet på en tjej som det känns som kommer bli väldigt bra. Det som också känns bra är att de mäklare vi pratade med satte samma värdering på lägenheten vilket ju gör att den känns rimlig.

Alla inlägg om flytt 2012.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Dela i Sociala medier